MOOI

© Willy Wtterwulghe

MOOI (2010–2012)

Een reizende tentoonstelling voor kinderen van 9 tot 12 jaar

MOOI
© Karin Borghouts

MOOI
© Willy Wtterwulghe

Neemt schoonheid in jouw leven ook zo’n belangrijke plaats in? Voel je haar in je hart of je hoofd? Heb je naast je ogen ook je oren, neus en mond nodig om iets echt mooi te vinden? Bestaat er zoiets als universele schoonheid? Of heeft iedereen een andere smaak? En waar komt die vandaan?


In deze tentoonstelling ga je samen op zoek naar het geheim van de schoonheid. Voorzichtig, want schoonheid kan fragiel zijn! Je kunt hier filosoferen en reflecteren over schoonheid, geïnspireerd door de kunstwerken die je ontmoet.


– De ‘Skull’ van Jan Fabre, een doodshoofd bekleed met glanzend groene keverschildjes en een ekster in de mond.


– ‘Anna’, een sculptuur van Sofie Muller, van een meisje dat fris en glanzend wit haar eerste, onzekere stapjes zet.


– Het ‘Engel’tje van David Claerbout lijkt zomaar een beeld, tot het opvalt dat het zachtjes ademt en de roos onderaan af en toe trilt in de wind.


– De ‘Flower Serial Killer’ van Pascal Bernier maakt hem voor de kinderen de “slechtste kunstenaar ooit”. Dat je zomaar bloemen kapot maakt, gaat er niet gemakkelijk in.


– Een compositie van Bob Verschueren met aardappelschillen gelegd in de vorm van een kalligrafie, brengt subtiel de vergankelijkheid van de plantenwereld in beeld.


– En werk van Nick Ervinck, Kahn & Selesnick, Carla van de Puttelaar, Margi Geerlinks, Karin Borghouts en Wim Delvoye.

MOOI
© Willy Wtterwulghe

MOOI
© Willy Wtterwulghe

MOOI
© Willy Wtterwulghe

MOOI DoeBoek

Om ook andere kinderen te bereiken met het thema van schoonheid, ontwierp Rasa een werkboek. Een boek om te lezen, om in te kijken. Om zelf in te schrijven en te tekenen. Een boek met beelden en vragen uit de tentoonstelling. Een groeiboek in eenvoudige taal. Ook geschikt voor taalzwakke kinderen en kinderen en jongeren die niet zo dikwijls de kans krijgen in contact te komen met kunst.

Rasa betrok bij dit project een dertigtal sociale partners die met hun kinderen aan dit boek werkten. Als kers op de taart kwamen zij allemaal samen in een grote ontmoeting om hun ervaringen met het werken rond schoonheid te delen.