Rasa-Nieuws

Zhanna Kadyrava – Filling in (2012)

 

Vakantie

Het Rasa-team trekt er even op uit. We zijn niet op kantoor van 2 juli tot 23 juli. Graag wensen we jou ook een fijne zomertijd toe. Geniet!

“De ware ontdekkingsreis bestaat niet uit het zoeken naar nieuwe landschappen,
maar uit het hebben van nieuwe ogen.” - Marcel Proust

 

Gerd Dierckx te gast bij de Liefhebber

Katelijne Boon duikt iedere zaterdagmiddag in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber in het Klara-programma De Liefhebber. Gerd Dierckx was daar te gast op zaterdag 7 april.

Herbeluister hier de aflevering.

© Klara – VRT

 

Rasa in Zuid-Afrika

Niet enkel de vogels kiezen lichtere oorden in de winter, ook Gerd Dierckx is uitgevlogen naar Zuid-Afrika en was daar actief in meerdere projecten. 

Lees hier enkele impressies.

 

Knysna, MAD About ART

Zondagsmis in een kleine ruimte, wat bijeen geklopte schroothout, als dak verroeste golfplaten, je kan er de hemel door zien. Een wankel tafeltje met drie plastieken bloemen in een vaas, witte plastieken stoelen netjes op de rij vormen het interieur. Het beeld van ons heere is nergens te bespeuren in deze volkskerk in de township van Nekkies. De miserabele huisjes strekken zich eindeloos uit over de heuvels naast de bloedmooie lagune van Knysna. Ons was hier voorheen, het uitbundige gezang en geklap op de achtergrond klinkt vertrouwd. Binnenkomen en omhelsd worden, hart tegen hart. Mensen klein en groot zingen en swingen en keren hun hart binnenste buiten. Kleuters kruipen op de grond en spelen met steentjes. Op mijn schoot zit een ukkepuk een beetje slap , er zit geen tonus in zijn lijfje , waarschijnlijk heeft hij net zoals een vierde van de mensen hier aids . “ Alleluja , ons is eenvoudige mensen en die heere houdt van eenvoudige mensen “ predikt een vrouw met een hoedje. De vrouwen gekleed op hun paasbest dansen en zingen in een cirkel , ik voel de blues, we dansen en zingen samen als één lichaam. Een oudere vrouw met een pruik en een felgroene jas zingt hoog en ijl . Voor ze in trance gaat valt ze hijgend en prevelend op een stoel naast ons . Voor de preek staat een grijsaard in die zichzelf veel te graag hoort praten . Met veel gebaar herhaalt hij dezelfde religieuze clichés die door de vrouwen worden onthaalt op handgeklap en eclatante kreten . Enkele van deze vrouwen en kinderen zullen morgen samen met mij werken in Mad About Art , een kunst en aidspreventie initiatief in deze township.

 

Maandag stipt om acht staan we hier , er is niemand te bespeuren . Na een tijdje komt Beaty aan, een krachtige Xhosa vrouw , haar intelligentie , haar tro en haar lichaam zijn groots . Vanuit de heuvels zien we Bonnie behendig op krukken neerdalen , Xwhele loopt het eindje met haar mee . Met het geknal van een daverende niesbui gevolgd door een lachsalvo stelt Patricia zich voor , een krijger met gebreide muts over de oren . De elegante Juanita ruikt naar zoete kruiden . Als laatste komt Liane , een mulat met de allerzachtste ziel . Vrouwen zoals jij en ik “ Welcome welcome , ek es baije blij om jou te ontmoet “ zeg ik helemaal verguld met mijn vrouwencirkel van zeven . Elk van hen heeft een hart voor kinderen . De uitdaging van deze dag over identiteit is samen filosoferen en tekenen , kijken naar de videos van Francis Alys en Nick Cave en onderzoeken welke plek beelden in je leven en dat van je kinderen kan hebben .

 

Uitgebreid omschrijven hoe de interactie tussen deze vrouwen is verlopen zou ons te ver leiden . Wat ik ervaren heb is de enorme leergierigheid van deze vrouwen, ze zuigen elk idee op en reageren soms verassend origineel ,ze vatten de diepere lagen en de maatschappelijke visie van de kunstwerken en verbinden die op een bijzondere wijze met hun leven. Bij een thema als “ identiteit “ kom je natuurlijk elkaars verhalen tegen . Verhalen van misbruik , incest , aids , overleven en dood , verhalen van hoop en een intens verlangen naar een beter leven voor hun kinderen . Moedige vrouwen met een uitzichtloos bestaan . Vrouwen die je met elke vezel in je ziel het beste toewenst .

 

Later werk ik met hun kinderen, tieners , jongens en meisjes die druppelsgewijs binnensijpelen na school . Deze ruimtes zijn hun veilige plek waar ze kunnen spelen, teken en schilderen . Naarstig beginnen ze aan hun opdracht het tekenen van hun identiteitsbloem . In het blaadje over hun familie schrijven zij over mama , aunty en granny , vaders zijn hier nergens te bespeuren . Met een werkeloosheidscijfer van 95 procent zijn vele vaders verloren in alcoholisme of drugsgebruik . De kinderen tekenen zorgvuldig hun bloem , steeds verschillend de blaadje schrijven ze helemaal vol , er is zoveel te vertellen . Ibrahim een ranke jongen van 13 verteld “ I am a proud african boy “ 

Bij de video van Nick Cave wordt uitbundig gedanst , jongens en meisjes plagen elkaar . De kinderen hunkeren er naar om wat moois te maken , het is een plezier om met hen te werken . Geen druppel op een hete plaat maar een druppel in een warme grond die kan ontkiemen . “ Thank you for sharing your love and knowledge , you put us all on fire “ zegt Beaty bij het afscheid . De volgende ochtend zwem ik in de Touwrivier aan de Indische oceaan ik huil tranen van machteloosheid en verontwaardiging maar voel ook oprechte bewondering voor de weerbaarheid van deze mensen.

 

Kaapstad

er zijn drie walvissen aan komen zwemmen in de haven van Waterfont 

the cat enters our bedroom on soft paws when we sleep deeply

Zuma houd het land in de ban zal hij verschijnen of verdwijnen 

 

de bron klatert de hagedis sluipt weg in het fijnbos, ek moet jou waarsku.

het brand aan de rand van Gugulethu, wie heeft er nog water? 

de wind maakt golven, de storm komt altijd vanuit het zuiden 

 

wolken rollen over de majestueuze moeder berg tweehonderdzestig miljoen jaar oud

de stad is berg de stad is oceanen de stad is vierenhalf miljoen mensen 

Zanne Wild, Selina Mhango, Wilma Stockenström good girls don’t go in gangs 

 

good girls get kids, many kids, they become mother never wife

Marlene Van Niekerk geniet van haar subliem zevengangendiner in La petite Colombe

fancy people of all colors dance the crypt under the Cathedral of Desmond Tutu

 

één walvis is gewond walvissen laten elkaar nooit alleen 

in the university the legacy of post colonial ideas are developped by African thinkers 

In Camps bay baden luxueuze villa’s naast de Apostelberg als parels in een gouden licht 

 

be aware alles kan in deze bloedmooie stad, Suzy danst met een vlag langst de weg

she is a deep believer in soft power and works for the ministry of traffic 

auntie looks after her kids, ons kinders ingepapie, ons mens is bly 

 

in de supermarkt staat het kosjer eten op het schap naast de tandoori kruiden

een felgele Porsche Carrera flits voorbij op de autostrade langst Rosebank

in de krant Die Burger staat vandaag op de krantenkop Zuma nou is die op n ‘mespunt

 

de laatste druiven worden geplukt op de wijngaard Buitenverwachting in Constantia 

platanen en oeroude eiken geven wat schaduw aan het terras van de garden cottage 

verbaasde mensen zien op zondag drie walvissen zwemmen in de Atlantische Oceaan 

 

Volg Rasa:

  • Lees hier onze laatste nieuwsbrief! Een overzicht van vorige nieuwsbrieven vind je hier.
  • Om op de hoogte te blijven van alle Rasa-nieuwtjes, kan je ons ook volgen op Facebook.