Kunstenaars Inspiratie

PANAMARENKO

Panamarenko (°1940) is al sinds zijn kindertijd gefascineerd door insecten, vogels en oude vliegtuigen. Als kunstenaar bouwde hij mechanisch beesten, maffe luchtschepen en straffe onderzeeërs.

Vlak na de oorlog overspoelde de moderne Amerikaanse ‘way of life’ het Europese continent. Panamarenko vergaapte zich als kind aan de reclamebeelden en raakte geboeid door al die nieuwe materialen. Zijn vader was scheepselektricien in de Antwerpse haven en ook dat stimuleerde de uitvinder in Panamarenko. Daarom begon de kunstenaar zelf dingen te bouwen. Maar niet alles wat hij maakte, werkt ook echt. Tenzij je zelf je krachtige fantasie gebruikt, natuurlijk.

Panamarenko doet je wegdromen en neemt je mee naar de schemerzone tussen droom en werkelijkheid. Vlieg jij mee?

 

LUC TUYMANS

Als zesjarig jongetje won Luc Tuymans (°1958) een wedstrijd krijttekenen. Toen wist hij: ‘Dit is het! Ik word kunstenaar.’

WO II liet littekens na in het gezin waarin hij opgroeide: de familie van zijn moeder steunde het verzet, terwijl die van zijn vader collaboreerde. Dat bleef zijn hele kindertijd lang voor conflicten zorgen. Als kind trok hij zich vaak terug. In het schilderen vond hij een uitlaatklep. Vandaag is hij één van onze bekendste Belgische kunstenaars. Vaak laat hij zich inspireren door historisch beeldmateriaal, wat zijn oeuvre een politieke geladenheid geeft.

Met zijn werk toont Luc Tuymans hoe beelden de realiteit kunnen verdraaien door nadruk te leggen op één detail van de werkelijkheid. Tuimel jij door de dubbele bodem?

 

JAN FABRE

Jan Fabre (°1958) is niet alleen beeldend kunstenaar, hij is ook auteur en maakt theater. Het lichaam staat vaak centraal in zijn werk.

Fabre verloor zijn broer Emile en daardoor speelde hij als kind vaak alleen. In de tuin van zijn ouders bouwde hij een eigen laboratorium: ‘De Neus’. Uren aan een stuk kon hij zich daar verbazen over de wondere wereld van de insecten. Hij deed niets liever dan de wriemelende beestjes bestuderen. Zo ontdekte hij hoe kwetsbaar de kleine lichaampjes waren. Hij besefte ook dat het met zijn eigen lichaam niet anders was.

Fabre is de meester van de metamorfose: net zoals insecten ontpoppen, tooit de kunstenaar zich steeds met een ander schild. Hoe voelt het om een krioelend insect te zijn?